Wykonanie
Po długich godzinach pieczenia zamówionych ciast i
tortów nie miałam już siły na kombinowanie. Dlatego wybrałam ciasto proste, które apetycznie wyglądało na zdjęciu i którego próbowałam kiedyś u babci. Mimo nazwy nie jest to klasyczna kremówka, ale ciasto również z
budyniem, tyle że pieczone w całości. Jak dla mnie mogłoby być ciut bardziej słodkie, ale i tak najsmaczniejszy jest
kokos. Należy pamiętać, że ciasto musi dobrze wystygnąć, aby się ładnie kroiło- najlepiej robić to dopiero na następny dzień po upieczeniu.Składniki (blaszka 24*24cm): na ciasto:4
żółtka1/2 szklanki
cukru15 dag
masła2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia na
budyń:1 litr
mleka3 opakowania budyniu
waniliowego (każdy na 1/2 l
mleka)4 łyżki
cukrucukier waniliowy lub esencja waniliowa na wierzch:200 g
kokosu (najlepiej drobnego)15 dag
masła2
jajka1/2 szklanki
cukruCiasto:
żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać posiekane
masło,
mąkę i
proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę.Na
mleku ugotować budynie.
Masło roztopić i przestudzić.
Jajka ubić z
cukrem. Ubijając dodawać
kokos i ostudzone
masło. Na ciasto wyłożyć ciepły
budyń (ale nie gorący), na wierzch wyłożyć masę
kokosową. Piec około 50-60 minut w 180*C.