Wykonanie

Niedawno mój blog obchodził swoje trzecie urodziny. Sto lat blogu!Przeglądając swój Przepiśnik stwierdziłam nieskromnie, że lubię to, co do tej
pory zrobiłam. Na widok wielu moich dań, aż cieknie mi ślinka, a to bardzo dobry znak. Mam nadzieję, że wszystko co najlepsze i najsmaczniejsze jeszcze przede mną i...przed
Wami!Takie święto obowiązkowo trzeba uczcić jakimś wyjątkowym
ciastem. Padło na delikatny,
waniliowy sernik pokryty pianką z soczystych, słodkich
truskawek. Deser idealny na
słoneczne dni - ani za słodki, ani za kwaśny. Najlepiej przechowywać go w lodówce i serwować od razu po wyjęciu, taki mocno schłodzony.Składniki:kruchy spód20
herbatników zbożowychmasa serowa1200 g
sera białego półtłustego1 szklanka
śmietany 30%3/4 szklanki
cukru5
jajek1 łyżka ekstraktu
waniliowego1 czubata łyżka
skrobi ziemniaczanejchmurka truskawkowa500 g
truskawek2
galaretki truskawkowe1 i 1/2 szklanki
śmietany 30%Przygotowujemy kruchy spód.
Herbatniki wrzucamy do kielicha blendera i rozkruszamy je dość drobno. Tortownicę (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej pokruszone
ciastka i rozprowadzamy je równomiernie, dość mocno dociskając.Ucieramy masę
serową.
Śmietanę przelewamy do misy miksera i ubijamy na sztywną pianę z
cukrem. Nie przerywając mieszania dodajemy
jajka, ekstrakt
waniliowy,
mąkę ziemniaczaną i
ser (wcześniej
ser mielimy trzykrotnie). Masę
serową wykładamy na spód z
herbatników. Pieczemy sernik 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upływie wyznaczonego czasu skręcamy temperaturę, ale ciasto zostawiamy jeszcze w piekarniku, by spokojnie ostygło (zbyt szybkie wyjęcie z piekarnika może doprowadzić do opadnięcia sernika).Przygotowujemy chmurkę
truskawkową.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej
wody. Odstawiamy je w chłodne miejsce, by ostygły i lekko zgęstniały.
Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
Truskawki myjemy dokładnie, osuszamy i obieramy z szypułek. Rozcieramy je za pomocą blendera na jednolitą masę. Łączymy
mus owocowy ze
śmietaną i
galaretkami. Delikatnie całość mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie krem wylewamy na warstwę
serową. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
