Wykonanie

Przygotowanie:Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na to
ciastka.

Masa serowa:1000 g półtłustego
twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego
twarogu sernikowego, u mnie 2 x
razy po 500 g
sera z wiaderka Delfiko200 g
śmietany kremówki 36 %180 g drobnego
cukru5 dużych
jajek50 g budyniu
waniliowego lub
skrobi ziemniaczanej ( u mnie 2 budynie takie na 1/2 l.
mleka)2 duże
pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane)2 paczki zwykłych
herbatników
Przygotowanie:Wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojową. Z
pomarańczy wycisnąć sok. Do masy serowej potrzebne będzie 150 ml soku
Jajka lekko roztrzepać ze
śmietaną i
cukrem. Dodać proszek budyniowy i
ser. Wymieszać. Dodać sok z
pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Masę
serową przelać ostrożnie na
herbatniki. Piec sernik przez 1,5 godziny. Gotowy sernik jest sprężysty i ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy.Dla wzmocnienia
pomarańczowego smaku można dodać kilka kropel esencji pomarańczowej, ja nie dodawałam.przepis stąd z moimi modyfikacjami.Upieczenie sernika nie wymaga dużo pracy :)

Smacznego !