ßßß Cookit - przepis na Sernik pomarańczowy na herbatnikach

Sernik pomarańczowy na herbatnikach

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie:
Dno okrągłej formy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na to ciastka.
Masa serowa:
1000 g półtłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrego twarogu sernikowego, u mnie 2 x razy po 500 g sera z wiaderka Delfiko
200 g śmietany kremówki 36 %
180 g drobnego cukru
5 dużych jajek
50 g budyniu waniliowego lub skrobi ziemniaczanej ( u mnie 2 budynie takie na 1/2 l. mleka)
2 duże pomarańcze (najlepiej bio niewoskowane)
2 paczki zwykłych herbatników
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Z pomarańczy wycisnąć sok. Do masy serowej potrzebne będzie 150 ml soku
Jajka lekko roztrzepać ze śmietaną i cukrem. Dodać proszek budyniowy i ser. Wymieszać. Dodać sok z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150°C. Masę serową przelać ostrożnie na herbatniki. Piec sernik przez 1,5 godziny. Gotowy sernik jest sprężysty i ścięty na środku. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Schłodzony sernik delikatnie obkroić nożem i wyjąć z formy.
Dla wzmocnienia pomarańczowego smaku można dodać kilka kropel esencji pomarańczowej, ja nie dodawałam.
przepis stąd z moimi modyfikacjami.
Upieczenie sernika nie wymaga dużo pracy :)
Smacznego !
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/12/sernik-pomaranczowy-na-herbatnikach.html