Wykonanie
Kupiłam w pojemniku 1 kg.
sera aby upiec sernik, lecz ostatecznie zrezygnowałam z tego pomysłu. Zaświtała mi w głowie zupełnie inna myśl. Oto przepis na budyniowy
serek na smaczny deserek.Składniki:1 kg mielonego
białego sera3
jajka2 budynie
waniliowe10 łyżek
cukru50 g.
czekolady mlecznej50 g.
czekolady gorzkiejdo dekoracji
truskawki.Wykonanie:

Wbić do wysokiego garnka
jajka dodać
cukier i ubijać mikserem.Dodać
ser i w dalszym ciągu miksować.Postawić na ogniu. Podgrzewać i mieszać.Kiedy
ser będzie płynny wsypać
budyń i nadal mieszać aż powstaną na powierzchni pęcherzyki.Na dnie formy pokruszyć
herbatniki.Wylać na nie płynną masę
serowo – budyniową.Po wierzchu na gorącą masę posiekać
czekoladę.Odstawić w chłodne miejsce aby masa zastygła.Kiedy masa stężeje nabierać łyżką i wkładać do pucharków czy szklaneczek. Udekorować
owocami.(Do dekoracji proponuję użyć
owoców sezonowych i
bitą śmietanę)Ciekawostki: …czy wiecie że,
twaróg zawiera magnez, potas, cynk a także witaminy A, D, z grupy B a także E. Pośród
nabiału twaróg zawiera najmniej wapnia (w celu zaspokojenia dziennego zapotrzebowania należałoby zjeść około 1 kg.
twarogu)Uwaga:
Ser kupiłam w cenie 5 zł za kilogram ponieważ pozostał mu dzień gwarancji. Nie pozostało mi nic innego jak najszybciej go wykorzystać tym bardziej, że spodziewałam się gości. Na pieczenie sernika nie było czasu a deserek smaczny i nie zajmuje dużo czasu w przygotowaniu.