ßßß Cookit - przepis na BŁYSKAWICZNE KOKOSANKI

BŁYSKAWICZNE KOKOSANKI

nazwa

Wykonanie

Nie lubię marnować jedzenia. Nawet jeśli to zwykłe białka, które zostały mi po przygotowaniu jakiegoś ciasta (np. karpatki). Z reguły przygotowuję coś z bezą. Dziś jednak nie miałam na nią ochoty. Mając niewiele czasu przed pracą postanowiłam upiec ciasteczka błyskawiczne. Moje kokosanki mają chrupiącą, przypieczoną skorupkę i miękki środek. Są idealne do podjadania przy porannej kawie, czy herbacie.
Składniki (około 15 ciastek):
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
50 g masła
3/4 szklanki cukru białego
2 łyżki mleka
2 szklanki wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilę całość mieszamy.
Masło umieszczamy w rondelku o grubym dnie. Podgrzewamy je na bardzo małym ogniu (nie może się zagotować). Prawie od razu dodajemy cukier. Do płynnego tłuszczu wlewamy mleko, mieszamy i wsypujemy wiórki kokosowe. Mieszanka będzie bardzo gęsta - taka ma być. Odstawiamy naczynie na chwilę w chłodne miejsce.
Po około 10 minutach do wiórków kokosowych dodajemy białka. Mieszamy ciasto delikatnie (można sobie pomóc mikserem).
Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem. Nabieramy niewielką ilość ciasta łyżką do lodów i układamy kulki w dość sporych odstępach. Ciasteczka pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/03/byskawiczne-kokosanki.html