ßßß Cookit - przepis na kokosanki

kokosanki

nazwa

Wykonanie

Smaczne i szybkie, dla amatorów kokosu (mam dwóch w domu), podczas pieczenia pachnie w domu przepięknie :)
200 gram wiórków kokosowych
2 białka z jaj L (lub 3 normalne)
50 gram masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mleka
0,5 szklanki cukru (jeśli ktoś lubi słodsze ciasteczka można dać 3/4)
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier i mieszamy, że powstała jednolita masa, dodajemy wiórki, mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby mąka się ładnie rozprowadziła. Do białek dodajemy ostudzoną masę kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut do zezłocenia lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/09/kokosanki.html