Wykonanie
Smaczne i szybkie, dla amatorów
kokosu (mam dwóch w domu), podczas pieczenia pachnie w domu przepięknie :)
200 gram
wiórków kokosowych2
białka z jaj L (lub 3 normalne)50 gram
masła2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mleka0,5 szklanki
cukru (jeśli ktoś lubi słodsze
ciasteczka można dać 3/4)
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy
cukier i mieszamy, że powstała jednolita masa, dodajemy wiórki,
mleko, mieszamy wyłączamy gaz. Masę odstawiamy do ostudzenia.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilkę ubijamy, żeby
mąka się ładnie rozprowadziła. Do
białek dodajemy ostudzoną masę
kokosową i dokładnie mieszamy łyżką. Formujemy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, leciutko spłaszczamy (naprawdę niewiele). Pieczemy w termoobiegu na 160 stopni około 15 minut do zezłocenia lub w temperaturze 170 stopni w funkcji góra-dół.