Wykonanie
Smak dzieciństwa... :) Najlepsze kokosanki jakie można sobie wymarzyć :) Idealnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, obłędnie pachnące
kokosem! Banalnie proste w przygotowaniu i naprawdę szybkie. Ze składników, które zawsze są w domu. Te kokosanki są tanie i przepyszne :)Nie mam pojęcia skąd pochodzi przepis, ja dostałam go kilka lat temu od mojej koleżanki Agnieszki (wiem, że to czytasz, choć nie lubisz czytać moich wypocin :D ), ale przejrzałam internety i widzę, że jest to przepis nr 1 na kokosanki, popularny na wielu blogach :) Ktokolwiek jest autorem - chwała mu!Kokosanki rewelacyjnie smakują polane
mleczną czekoladą, więc jeśli zalega Wam gdzieś ona na półkach, możecie spróbować ich w takiej wersji.A teraz biegnijcie do kuchni upiec te genialne, pachnące maleństwa!SKŁADNIKI:200 g
wiórków kokosowych50 g
masła100 g
cukru (około 0,5 szklanki)3 łyżki
mleka2
białka2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWYKONANIE:W niewielkim garnku rozpuść
masło razem z
cukrem, zdejmij garnek z ognia, dodaj
mleko i
wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszaj i odstaw całość do ostygnięcia.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C .Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj
mąkę ziemniaczaną i zmiksuj jeszcze pianę przez chwilę.Do piany dodaj masę z wiórków i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką.Teraz nakładaj łyżką masę formując kokosanki. Możesz je delikatnie wygładzić po bokach, ale nie ugniataj ich od góry. Im bardziej nieregularne kształty
ciasteczek tym lepiej.Piecz kokosanki przez 15-20 minut do zezłocenia . Wyjmij blachę z piekarnika i piecz kolejną porcję.
Ciasteczka będę bardzo miękkie, więc pozostaw je na blasze do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie zrobią się twarde z zewnątrz i miękkie w środku. Możesz polać je
mleczną czekoladą. Gotowe! Smacznego!