Wykonanie
Składniki:50 g
masła200 g
wiórków kokosowych3 łyżki
mleka2
białka3/4 szklanki
cukru (gdy nie lubimy zbyt słodkiego, można dodać mniej)2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy
cukier i chwilę podgrzewamy na średnim ogniu, aż masa będzie jednolita. Następnie dodajemy
mleko, całość mieszamy i dodajemy
wiórki kokosowe. Masa po wymieszaniu będzie dosyć gęsta, ale taka ma być. Odstawiamy ją do wy studzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną.Do piany dodajemy wystudzoną masę
kokosową i delikatnie mieszamy całość do połączenia się składników.Małą łyżeczką wykładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy
ciasteczka.Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy kokosanki ok. 10 - 20 minut do zarumienienia się.