21 października 2014Wbrew pozorom przygotowanie łazanek jest bardzo czasochłonne. Ja jednak jestem od nich uzależniona, więc cierpliwie ślęczę przy garach, smażę, mieszam, duszę. Zwłaszcza, że odkryłam przepis na łazanki idealne!SŁODKO-KWAŚNE ŁAZANKI Z PIECZARKAMI(Przepis pochodzi z gazety "Przepisy czytelników")Składniki:200 g kapusty kiszonej1/2 główki białej kapusty200 g pieczarek150 g boczku wędzonego300 g makaronu łazanki2 cebule3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku3 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegosólpieprzKapustę kiszoną płuczemy. Wodę odlewamy i dolewamy świeżą (musi zakrywać kapustę). Gotujemy ją bez przykrycia pół godziny. Odcedzamy.Białą kapustę szatkujemy. Gotujemy ją w osobnym garnku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Odcedzamy.Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy je razem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do nich pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy grzyby puszczą sok dokładamy kapustę kiszoną i białą. Dusimy całość 15 minut.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Dokładamy go do naczynia z kapustą i pozostałymi składnikami. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Danie doprawiamy do smaku solą, papryka i pieprzem.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.