ßßß Cookit - przepis na A'la łazanki z kiełbasą i boczkiem

A'la łazanki z kiełbasą i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Co tu dużo mówić, kiedy się uwielbia kapustę pod każdą postacią, do tego kocha makaron - tak jak ja, wtedy takie zwykłe danie zamienia się w wykwintny obiad podany w najlepszej restauracji pod słońcem. Jest tanie, szybkie i bardzo smaczne! Czym częściej się je odgrzewa tym bardziej zyskuje na smaku . A a'la łazanki, ponieważ użyłam makaronu świderki, który akurat miałam pod ręką. Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 250g makaronu łazanki, lub świderki (lub inny ulubiony)
- 500g kiszonej kapusty
- 300g kiełbasy
- 200g wędzonego boczku
- 2 cebule
- liść laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- mała garść suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem. Kapustę kroimy, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły i gotujemy wszystko do miękkości. Makaron gotujemy wg opakowania. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, kiełbasę w większą kostkę (ja kroję ją na cztery). Na rozgrzanej patelni podsmażamy boczek, dorzucamy kiełbasę, a na końcu cebulkę. Jeśli mamy pieczarki też można je dodać. Kapustę i makaron odcedzamy. Wszystko przekładamy do jednego garnka (kapustę, makaron i mięso), dobrze mieszamy i chwilkę ze sobą smażymy. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2012/11/ala-azanki-z-kiebasa-i-boczkiem.html