Wykonanie
Co tu dużo mówić, kiedy się uwielbia
kapustę pod każdą postacią, do tego kocha
makaron - tak jak ja, wtedy takie zwykłe danie zamienia się w wykwintny obiad podany w najlepszej restauracji pod słońcem. Jest tanie, szybkie i bardzo smaczne! Czym częściej się je odgrzewa tym bardziej zyskuje na smaku . A a'la łazanki, ponieważ użyłam
makaronu świderki, który akurat miałam pod ręką. Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 250g
makaronu łazanki, lub świderki (lub inny ulubiony)- 500g
kiszonej kapusty- 300g
kiełbasy- 200g
wędzonego boczku- 2
cebule-
liść laurowy- 3 kulki
ziela angielskiego- mała garść
suszonych grzybów-
sól i
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wrzątkiem.
Kapustę kroimy, zalewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy i
ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy
grzyby wraz z
wodą, w której się moczyły i gotujemy wszystko do miękkości.
Makaron gotujemy wg opakowania.
Boczek i
cebulę kroimy w kostkę,
kiełbasę w większą kostkę (ja kroję ją na cztery). Na rozgrzanej patelni podsmażamy
boczek, dorzucamy
kiełbasę, a na końcu
cebulkę. Jeśli mamy
pieczarki też można je dodać.
Kapustę i
makaron odcedzamy. Wszystko przekładamy do jednego garnka (
kapustę,
makaron i
mięso), dobrze mieszamy i chwilkę ze sobą smażymy. Smacznego!