Wykonanie
Były łazanki z
mięsem, są łazanki z
boczkiem...o.Powróciłam do nich z sentymentu i z innych, bardziej śmiesznych pobudek...;)Szybko się je robi, nie wymagają nadmiernej inwencji twórczej, polecam zatem szerokiemu
gronu....Aha, zrobiłam łazanki, ale
makaron jest i pełnoziarnisty i łazanki, to znaczy użyłam "resztek", akurat miałam otwarte dwa opakowania, za mało łazanek, więc dobiłam świderkami;pPrzygotowanie: około 30 minutKoszt: około 20 złSkładniki:
makaron łazanki lub inny1/2 kg
boczku wędzonego1/2 kg
kapusty kiszonejliść laurowyziele angielskiesól,
pieprzoliwa - łyżka
cebula żółta i czerwona po sztuce3 ząbki
czosnkuprzecier pomidorowy -łyżkatrochę
kminkukostka knorra
Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie ze szczyptą
curry. Odcedzam, odstawiam na bok.
Cebulę kroję na kostkę, smażę na rozgrzanej
oliwie, następnie dodaję pokrojony w kostkę
boczek i
czosnek, smażę wszystko około 10-15 minut.
Boczek lekko
solę,
pieprzę.
Kapustę raz tylko przemywam pod zimną
wodą,
daję do garnka, zalewam zimną
wodą, dodaję
ziele angielskie,
liść laurowy, szczyptę
kminku, odrobinę
solę na wstępie. Kiedy
kapusta zagotuje się dorzucam kostkę knorra, mieszam, gotuję około 20 minut do miękkości.
Kapustę odcedzam dokładnie, pozostawiam w garnku, dodaję
boczek z
cebulą,
makaron, łyżkę przecieru, podgrzewam wszystko jeszcze chwilę, mieszając. Doprawiam
solą,
pieprzem.Gotowe;)
a na deser...