ßßß
Cookit - przepis na kapusta po zbójnicku
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
kapusta po zbójnicku
Składniki
Boczek wędzony
Cebula
Czosnek
Kapusta kiszona
Kminek
Koperek
Mąka
Pieprz
Sól
Ziele angielskie
Liść laurowy
Wykonanie
Taka
kapusta
zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni. Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do
golonki
czy
schabowego
. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego
wędzonego boczku
,
cebuli
i
czosnku
. I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce
kapusty
.Składniki:500 g
kapusty kiszonej
250 g
wędzonego boczku
1
cebula
2 ząbki
czosnku
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
łyżka
mąki
koperek
Jeżeli
kapusta
jest poszatkowana na długie
nitki
to należy ją pokroić. Zalać
wodą
, dodać
liść laurowy
,
ziele angielskie
i gotować około 15 minut.
Boczek
pokroić drobno i zesmażyć na skwarki. Pod koniec smażenia dodać
cebulę
pokrojoną w piórka. Kiedy
cebula
się zezłoci przecisnąć do niej
czosnek
i chwilkę podsmażyć. Cedzakową łyżką zebrać
boczek
i
cebulę
tak, aby został tylko tłuszcz. Usmażyć na nim
mąkę
, zalać odrobiną zimnej
wody
. Zasmażkę wlać do
kapusty
, dokładnie wymieszać. Całość przyprawić, jeśli trzeba to dosolić. Podawać posypaną
koperkiem
.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2016/03/kapusta-po-zbojnicku.html
Przepisy powiązane
Kapusta kiszona na ciepło z boczkiem i suszonymi grzybkami.
Góralska kwaśnica
łazanki z kapustą i boczkiem
Kwaśnica (3) w chlebie
Kwaśnica (4)
Składniki powiązane (0)