Wykonanie
Kapusta kiszona duszona z
grzybkami i
boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań
mięsnych typu kotlety
schabowe, kotlety mielone, czy
żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną
kaszanką lub duszonym
golonkiem. Polecam :)Składniki- 0.5 kg
kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem
marchewki )- garść
suszonych grzybków- 5 dkg
boczku wędzonego- 1 szt.
cebula-
listek laurowy,
ziele angielskie,
kminek mielony,
koperek,
sól i
pieprz do smaku- łyżka
mąkiWykonanie
Kapustę kiszoną kroję drobniutko ( jeśli jest za mocno kwaśna przed krojeniem należy ją delikatnie wypłukać ), przekładam do garnka i zalewam
wodą tak aby tylko przykryła
kapustę, do
kapusty dodaje
listek laurowy,
ziele angielskie,
kminek mielony i obrana ze skórki
cebulę ( w całości ). Wymoczone
grzybki kroję w paseczki i dokładam do
kapusty ( wraz w
wodą w której się moczyły). Całość gotuję na wolnym ogniu do miękkości.
Cebulę wyjmuję i wyrzucam.
Boczek kroje w kosteczkę , rumienię na patelni, kiedy się wytopi tłuszcz dodaję do
boczku łyżkę
maki, mieszam, dodaję trochę
wody i robię zasmażkę. Zasmażkę przekładam do miękkiej
kapusty. Całość gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze ok. 3 minuty, na koniec dodaje
koperek i ewentualnie doprawiam
solą i
pieprzem.Podaję oczywiście na ciepło :)Smacznego :)