ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA JARZYNOWA

SAŁATKA JARZYNOWA

nazwa

Wykonanie

To chyba moja ulubiona sałatka. Najprostsza, najzwyklejsza, a jednak najlepsza. Może nieco zapomniana i traktowana po macoszemu, bo moda na nią już przeminęła, ale do mojej kuchni wraca jak bumerang. Cudownie smakuje zwłaszcza teraz, gdy do jej przyrządzenia wykorzystuję warzywa wprost z ogródka.
Składniki:
7 średnich marchewek
2 średnie pietruszki
1 mały korzeń selera (1/2 dużego)
3 ziemniaki
5 jajek
6 małych ogórków kiszonych
1 por
1 puszka groszku konserwowego
6 łyżek majonezu
2 łyżki musztardy
sól
pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w drobną kosteczkę.
Warzywa (marchewki, pietruszki, seler, ziemniaki) myjemy dokładnie i gotujemy do miękkości (pilnujemy, by się nie rozgotowały). Następnie odcedzamy je i studzimy. Całkowicie zimne obieramy (skórka sama powinna odchodzić) i kroimy w kostkę.
Białą część pora siekamy drobno. Następnie zalewamy ją wrzątkiem i po minucie odcedzamy na sicie.
Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Odciskamy je z nadmiaru wody.
W dużej misie łączymy tak przygotowane składniki. Dodajemy odcedzony groszek, majonez i musztardę. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę umieszczamy w lodówce (najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy wszystkie składniki i smaki się połączą). Tuż przed podaniem możemy ją dowolnie udekorować (pomidorkami, pietruszką, koperkiem, kolorową papryką).
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/saatka-jarzynowa.html