ßßß Cookit - przepis na CIASTO UCIERANE Z JEŻYNAMI

CIASTO UCIERANE Z JEŻYNAMI

nazwa

Wykonanie

11 sierpnia 2014
Tradycyjne ciasto ucierane z owocami (można wykorzystać dowolne owoce sezonowe). Delikatne, słodko-kwaśne, sprężyste. Ładnie wyrasta i bardzo dobrze się kroi. Mąkę pszenną zwykłą zastąpiłam mąką krupczatką.
CIASTO UCIERANE Z JEŻYNAMI
Składniki:
500 g jeżyn lub innych drobnych owoców (malin, jagód, porzeczek, poziomek, truskawek, wiśni)
2 łyżki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
ponadto
cukier puder
Jeżyny myjemy dokładnie. Mieszamy je z brązowym cukrem i odstawiamy na 10-15 minut.
Mąkę krupczatkę i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz sól przesiewamy przez sito do dużej miski.
W misie miksera ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy całe jajka, miksując masę dokładnie. Dodajemy ekstrakt z wanilii. Miksujemy.
Do puszystej masy dodajemy odłożoną mieszaninę mąki. Mieszamy ciasto silikonową szpatułką delikatnie, aż do jego połączenia.
Formę o bokach 23 cm x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wyrównujemy je. Wierzch posypujemy jeżynami. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180*C (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószamy je obficie cukrem pudrem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/08/ciasto-ucierane-z-jezynami.html