Wykonanie
11 sierpnia 2014
Tradycyjne ciasto ucierane z
owocami (można wykorzystać dowolne
owoce sezonowe). Delikatne, słodko-kwaśne, sprężyste. Ładnie wyrasta i bardzo dobrze się kroi.
Mąkę pszenną zwykłą zastąpiłam
mąką krupczatką.CIASTO UCIERANE Z
JEŻYNAMISkładniki:500 g
jeżyn lub innych drobnych
owoców (
malin,
jagód,
porzeczek, poziomek,
truskawek,
wiśni)2 łyżki
brązowego cukru1 i 1/2 szklanki
mąki krupczatki1/2 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżeczki
soli1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
masła3/4 szklanki
cukru1 łyżka
cukru waniliowego4
jajka2 łyżki ekstraktu
waniliowegoponadto
cukier puderJeżyny myjemy dokładnie. Mieszamy je z
brązowym cukrem i odstawiamy na 10-15 minut.
Mąkę krupczatkę i
mąkę ziemniaczaną,
proszek do pieczenia oraz
sól przesiewamy przez sito do dużej miski.W misie miksera ucieramy miękkie
masło z
cukrem i
cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodajemy całe
jajka, miksując masę dokładnie. Dodajemy ekstrakt z
wanilii. Miksujemy.Do puszystej masy dodajemy odłożoną mieszaninę
mąki. Mieszamy ciasto silikonową szpatułką delikatnie, aż do jego połączenia.Formę o bokach 23 cm x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ciasto i wyrównujemy je. Wierzch posypujemy
jeżynami. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180*C (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu oprószamy je obficie
cukrem pudrem.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.