ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

nazwa

Wykonanie

Ciasto kruszy się, co trzeba mu wybaczyć. Smak ten niesforny bałagan na talerzu wynagradza. Jeśli nie macie jagód, dodajcie maliny albo truskawki. Z wiśniami też będzie rewelacyjnie. Najważniejsze, by szybko zagnieść ciasto i mocno je schłodzić. Te małe dobrze wykonane triki gwarantują sukces. To ciasto, za którym, gdy znika, zaczyna się tęsknota. Na pierwszy rzut oka banalne, przy degustacji docenione.
Składniki:
5 jajek
250 g masła
2, 5 szklanki mąki
4 łyżki cukru pudru
3/4 szklanki cukru zwykłego, drobnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 opakowania budyniu waniliowego
2 łyzki oleju
500 g jagód ( lub innych owoców, mogą być mrożone)
Mąke przesiać z proszkiem, dodać zimne pokrojone masło, cukier puder, żółtka i szybko zagnieść ciasto . Podzielić na dwie części – jedną większą, drugą o 1/3 mniejszą. Obie zawinąc w osobne folie i włożyć do zamrażalki. Gdy ciasto będzie twarde, foremkę nasmarować masłem i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami tę większą część. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i całkowicie przestudzić.
Gdy ciasto będzie zimne, przygotować masę: białka ubić na sztywno z solą. Dodać bardzo powoli cukier, a po nim budyń, również delikatnie, tak by całkowicie się rozpuścił. Cały czas przy tym ubijać. Na końcu wlewać po łyżeczce oleju. Ubić chwilę. Lśniącą masę wylać na zimny spód. Na niej ułożyć owoce. Na owoce zetrzeć pozostałe w zamrażalce ciasto. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem zimne ciasto – jeśli dotrwa – oprószyć cukrem pudrem.
Powiązane wpisy:
Murzynek- ciasto pochodzące z niebios
ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
Tartaletki z truskawkami :P
Źródło:http://kuchniazycia.blog.pl/2013/08/25/kruche-ciasto-z-jagodami-i-budyniowa-pianka