Wykonanie
Ciasto kruszy się, co trzeba mu wybaczyć. Smak ten niesforny bałagan na talerzu wynagradza. Jeśli nie macie
jagód, dodajcie
maliny albo
truskawki. Z
wiśniami też będzie rewelacyjnie. Najważniejsze, by szybko zagnieść ciasto i mocno je schłodzić. Te małe dobrze wykonane
triki gwarantują sukces. To ciasto, za którym, gdy znika, zaczyna się tęsknota. Na pierwszy rzut oka
banalne, przy degustacji docenione.Składniki:5
jajek250 g
masła2, 5 szklanki
mąki4 łyżki
cukru pudru3/4 szklanki
cukru zwykłego, drobnego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 opakowania budyniu
waniliowego2 łyzki
oleju500 g
jagód ( lub innych
owoców, mogą być mrożone)
Mąke przesiać z proszkiem, dodać zimne pokrojone
masło,
cukier puder,
żółtka i szybko zagnieść ciasto . Podzielić na dwie części – jedną większą, drugą o 1/3 mniejszą. Obie zawinąc w osobne folie i włożyć do zamrażalki. Gdy ciasto będzie twarde, foremkę nasmarować
masłem i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami tę większą część. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15 minut. Wyjąć i całkowicie przestudzić.Gdy ciasto będzie zimne, przygotować masę:
białka ubić na sztywno z
solą. Dodać bardzo powoli
cukier, a po nim
budyń, również delikatnie, tak by całkowicie się rozpuścił. Cały czas przy tym ubijać. Na końcu wlewać po łyżeczce
oleju. Ubić chwilę. Lśniącą masę wylać na zimny spód. Na niej ułożyć
owoce. Na
owoce zetrzeć pozostałe w zamrażalce ciasto. Piec 35 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem zimne ciasto – jeśli dotrwa – oprószyć
cukrem pudrem.
Powiązane wpisy:Murzynek- ciasto pochodzące z niebios
ciasto drożdżowe z
truskawkami i kruszonkąTartaletki z
truskawkami :P