Wykonanie
Pyszne maślane ciasto i do tego
porzeczki,
jeżyny,
jagody,
maliny, co tylko zechcemy :)Uwielbiam tego typu ciasta, bo robi się je bardzo szybko i zawsze są trafionym pomysłem.Pyszny
maślany spód i do tego delikatnie kwaśne
owoce - mniam. Nie jest mdło i zbyt słodko. Oczywiście jeżeli ktoś lubi całkowicie na słodko to
owoce można posypać dodatkowo
cukrem, bądź pominąć kwaśne i wybrać na ich miejsce inne.Spód robiłam z najprostszego, moim zdaniem, przepisu i zawsze się udaje ;]
Co potrzebujemy:450 g
mąki150 g
cukru300 g
masłaopcjonalnie:
jajko,
proszek do pieczenia400 g
owoców - np.
porzeczki,
jeżyny,
jagody*składniki na formę do tarty lub małą blaszkę1. Przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
cukier i
masło w temperaturze pokojowej(plus opcjonalnie
jajko i
proszek do pieczenia). Wyrabiamy. Mniejszą połowę ciasta odkładamy do lodówki, będziemy z niej później robić kruszonkę.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy
owoce, a wierzch dekorujemy kruszonką. Wkładamy znów do piekarnika na około 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.SMACZNEGO ;]