Wykonanie
Składniki
Owoce:4 szklanki pokrojonego
rabarbaru1 szklanka
cukru2 i 1/2 szklanki
mieszanki owocowej mrożonej (np.
malin,
truskawek,
wiśni,
porzeczek czarnych i czerwonych,
jeżyn) lub
owoców świeżych1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejSer:500 g
twarogu sernikowego1 paczka budyniu
waniliowego1/2 szklanki
cukru200 g
śmietanki kremówki 30% (zimnej)Ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/3 łyżeczki
soli1 szklanka
masła (zimnego), 180 g2
jajka1 szklanka
jogurtu naturalnegoKruszonka:1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
masła (zimnego), 90 gOpcjonalnie:
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie
Owoce: Do szerokiego garnka włożyć
rabarbar (umyty, osuszony, pokrojony, nieobrany) i podgrzewać go przez około 5 - 7 minut od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i puści sok (ale nie będzie się rozpadał). Dodać
cukier i gotować razem przez około 2 minuty, dodać
mrożone owoce, wymieszać i zagotować (po tym czasie
owoce powinny się już rozmrozić).W miseczce wymieszać
mąkę ziemniaczaną z 1/3 szklanki zimnej
wody oraz z kilkoma łyżkami soku z
owoców. Rozpuszczoną
mąkę dodać do
owoców i zagotować, odstawić z ognia. Na koniec
owoce powinny być pokryte gęstym
syropem . Koniecznie dokładnie ostudzić przed wyłożeniem na
ser.
Ser: Do
sera dodać
budyń,
cukier i wymieszać. Dodać ubitą na sztywno
śmietankę i delikatnie wymieszać łyżką.Kruszonka: Do miski wsypać
mąkę,
cukier, dodać pokrojone na kawałeczki zimne
masło i rozetrzeć palcami na kruszonkę.Ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Prostokątną formę o wymiarach około 25 x 34 cm posmarować
masłem.Do miski wsypać
mąkę,
cukier, proszek,
sodę i
sól, posiekane na kawałeczki
masło, wymieszać. Rozetrzeć palcami
masło z
mąką na drobną kruszonkę. W drugiej misce wymieszać
jajka z
jogurtem, dodać do
mąki i delikatnie oraz krótko wymieszać łyżką.Nieco większą niż połowa część ciasta wyłożyć na spód łyżeczką i delikatnie wyrównać powierzchnię. Wyłożyć warstwę
sera a na to warstwę ostudzonych
owoców. Na
owoce wyłożyć resztę ciasta za pomocą łyżeczki (nie musi być wyłożone równą warstwą), posypać kruszoną i wstawić do piekarnika. Piec przez 40-45 minut na złoty kolor (z wierzchu i od
spodu). Można posypać
cukrem pudrem.