Wykonanie
Nie wiedziałam, że to takie proste. Wystarczy kilka składników plus odrobina cierpliwości i mamy najpyszniejszy na świecie dodatek do
wędliny,
kiełbasy, czy
parówki.Składniki (słoik 250 ml):12 łyżek
gorczycy żółtej12 łyżek
octu z
białego wina16 łyżek
wody1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruZiarna
gorczycy umieszczamy w słoiczku. Zalewamy je
octem i 8 łyżkami
wody (
wodę można zamienić
białym wytrawnym winem). Słoiczek zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin (ziarenka muszą wchłonąć cały płyn). Następnie przekładamy je do kielicha blendera i rozcieramy na masę o pożądanej konsystencji. Wlewamy (stopniowo - łyżka po łyżce) pozostałą
wodę, wsypujemy
cukier oraz
sól i ponownie całość miksujemy. Gotową
musztardę przekładamy do słoiczka. Przechowujemy ją w lodówce.Przepis ten można dowolnie modyfikować i dopasowywać do swoich kubków
smakowych.Wersja łagodna:
gorczycę przed 12 godzinnym namaczaniem w occie i wodzie prażymy na suchej patelni (ściągamy ją z ognia od razu, gdy zacznie intensywnie pachnieć). Możemy dodatkowo zmniejszyć ilość
octu o połowę.Wersja
bardziej pikantna: pomijamy w przepisie całkowicie
wodę.Wersja smakowa: pod sam koniec rozcierania dodajemy
miód,
paprykę chilli, świeże
zioła, starty
chrzan lub
curry.