ßßß Cookit - przepis na LECHE FRITA "SMAŻONE MLEKO"

LECHE FRITA "SMAŻONE MLEKO"

nazwa

Wykonanie

26 stycznia 2014
Uwielbiam takie eksperymenty w kuchni. Delikatny, waniliowy deser hiszpański, którego smak przerósł moje najśmielsze oczekiwania.
LECHE FRITA "SMAŻONE MLEKO"
(Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com)
Składniki:
budyń waniliowy
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 szklanki mleka 2%
1/2 szklanki cukru waniliowego
panierka
2 jajka
bułka tarta
posypka
cukier cynamonowy
Do rondelka o grubym dnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy szklankę mleka i dokładnie rozrabiamy, do rozpuszczenia się skrobi. Następnie wlewamy pozostałe mleko i wsypujemy cukier waniliowy. Całość zagotowujemy, cały czas energicznie mieszając, aby mąką nie zbiła się w jedną, wielką kluchę. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 2 minuty, do otrzymania bardzo gęstego mlecznego budyniu.
Przelewamy budyń do kwadratowego naczynia o bokach 21 cm x 21 cm, wysmarowanego olejem.
Wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy masę folią spożywczą. Folia powinna dotykać budyniu, by nie utworzył się kożuch. Odstawiamy deser do lodówki na całą noc.
Następnego dnia naczynie z budyniem obrysowujemy wzdłuż ścianek ostrym, cienkim nożem. Odwracając formę, cały budyń przekładamy na deskę do krojenia. Kroimy go w niewielkie kwadraty, o boku około 2 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej. Każdą porcję mlecznego budyniu obtaczamy najpierw z roztrzepanym jajku, następnie w drobno zmielonej bułce tartej. Smażymy kostki na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu odsączamy je na papierowym ręczniczku.
Cukier cynamonowy rozcieramy w moździerzu na miałki pył (ewentualnie mieszamy ze sobą mielony cynamon i cukier puder). Jeszcze ciepłe kosteczki oprószamy cynamonową mieszanką.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/01/leche-frita-smazone-mleko.html