Wykonanie

Koleżanka namówiła mnie na małą zabawę ze zdjęciami... ciekawa jestem jak Wam się podobają efekty...To moja pierwsza samodzielna babka:) I wszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;)Przepis pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i
ciasteczka"
Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje.Babkę można polać polewą lub lukrem albo po prostu posypać
cukrem pudrem.Składniki:- 1 szklanka
mąki pszennej- niepełna szklanka
mąki ziemniaczanej- 200 g
margaryny- niepełna szklanka
cukru- 4
jajka- 3/4 szklanki
mleka- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 1 łyżka
cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego)- 1 łyżka
kakao-
margaryna i
bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy)Przygotowanie:1.
Margarynę ucieramy mikserem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy
żółtka,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
mąkę ziemniaczaną i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo i ciągle miksując dolewamy
mleka.2.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.3. Do wysmarowanej
margaryną i wysypanej
bułką tartą formy z kominem przelewamy 2/3 masy. Do reszty dodajemy
kakao, mieszamy i wylewamy na wierzch.4. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.