ßßß Cookit - przepis na GALARETKA Z MIĘSEM

GALARETKA Z MIĘSEM

nazwa

Wykonanie

(Przepis Pauliny P. zmodyfikowany przez mamę Łukasza)
Składniki (około 20 galaretek):
galaretka
1 golonka indycza
podwójna pierś z kurczaka
1 noga z kurczaka
40 dag schabu wieprzowego
3 nieduże marchewki
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
1 opalona cebula
4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz w ziarnach do smaku
sól do smaku
woda (tyle by przykryła wyżej wymienione składniki)
żelatyna (1 saszetka/2,5 litra rosołu)
ponadto
natka pietruszki
5 jajek
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka groszku konserwowego
Mięso myjemy dokładnie. Wkładamy czyste kawałki do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, tak aby mięso było nią przykryte. Dorzucamy ziarenka pieprzu, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Całość gotujemy na niewielkim ogniu minimum godzinę. Gdy zaczną się zbierać szumowiny zbieramy je. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do garnka z mięsem, zmniejszamy ogień i gotujemy bulion do czasu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy sól do smaku. Następnie przecedzamy bulion na drobnym sicie- musi być klarowny i jednolity. Do ciepłego rosołu wsypujemy żelatynę. Mieszamy całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Bulion musimy całkowicie wystudzić.
Z rosołu wyławiamy mięsko i kroimy je w drobną kostkę. Wyjmujemy również marchewki, które kroimy w plasterki.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w plasterki. Na dnie filiżanek lub plastikowych kubeczków układamy natkę pietruszki. Na niej kładziemy marchewkę, plasterek jajka, kilka groszków, kukurydzę i mięsko. Całość zalewamy zimnym i na wpół stężałym bulionem. Odkładamy galaretki w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na całą noc. Podajemy je z octem.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/01/galaretka-z-miesem.html