Wykonanie
(Przepis Pauliny P. zmodyfikowany przez mamę Łukasza)Składniki (około 20
galaretek):
galaretka1
golonka indyczapodwójna
pierś z kurczaka1 noga z
kurczaka40 dag
schabu wieprzowego3 nieduże
marchewki1
korzeń pietruszki1/2
korzenia selera1 opalona
cebula4 ząbki
czosnku2
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegopieprz w ziarnach do smaku
sól do smaku
woda (tyle by przykryła wyżej wymienione składniki)
żelatyna (1 saszetka/2,5 litra rosołu)ponadto
natka pietruszki5
jajek1 puszka
kukurydzy konserwowej1 puszka
groszku konserwowego
Mięso myjemy dokładnie. Wkładamy czyste kawałki do dużego garnka i zalewamy zimną
wodą, tak aby
mięso było nią przykryte. Dorzucamy ziarenka
pieprzu,
listki laurowe oraz
ziele angielskie.Całość gotujemy na niewielkim ogniu minimum godzinę. Gdy zaczną się zbierać szumowiny zbieramy je. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
Cebulę opalamy w łupinkach nad palnikiem. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do garnka z
mięsem, zmniejszamy ogień i gotujemy
bulion do czasu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy
sól do smaku. Następnie przecedzamy
bulion na drobnym sicie- musi być klarowny i jednolity. Do ciepłego rosołu wsypujemy
żelatynę. Mieszamy całość, aż
żelatyna całkowicie się rozpuści.
Bulion musimy całkowicie wystudzić.Z rosołu wyławiamy
mięsko i kroimy je w drobną kostkę. Wyjmujemy również
marchewki, które kroimy w plasterki.
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy je i kroimy w plasterki. Na dnie filiżanek lub plastikowych kubeczków układamy
natkę pietruszki. Na niej kładziemy
marchewkę, plasterek
jajka, kilka
groszków,
kukurydzę i
mięsko. Całość zalewamy zimnym i na wpół stężałym
bulionem. Odkładamy
galaretki w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na całą noc. Podajemy je z
octem.