Wykonanie
Składniki:
ciasto drożdżowerozczyn
drożdżowy1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
soli100 ml ciepłego
mleka1
oliwy do posmarowania miski + 2 łyżki
oliwy do wysmarowania formy na muffinynadzienie50 g
masła o temperaturze pokojowejszczypta
soli3 łyżki suszonego
czosnku niedźwiedziegoPrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy .Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Wsypujemy
sól. Dokładamy wyrośnięty rozczyn
drożdżowy. Zarabiamy ciasto energicznie (ja odkryłam, że kocha mnie ono bardziej i szybciej rośnie, gdy zarabiam je ręką- pieszczoszek ;-). Gęstość ciasta regulujemy podgrzanym
mlekiem. Gdy będzie ono jednolite i sprężyste, przekładamy je do miski wysmarowanej
oliwą, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut (musi podwoić swoją objętość).Przygotowujemy nadzienie.W misce ucieramy ze sobą
masło,
sól i
czosnek niedźwiedzi. Można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek zwykłego
czosnku (ja nie dodałam).Wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicy. Rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach 30 cm x 40 cm. Rozsmarowujemy na nim nadzienie i zwijamy w ścisły rulon. Wałeczek następnie kroimy na 12 równych części.Tak przygotowane bułeczki wkładamy do wysmarowanej
oliwą formy muffinkowej, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około pół godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180*C. Bułeczki pieczemy około 30 minut.