Wykonanie
Obłędne paluchy!Pulchniutkie,
drożdżowe ciasto, z
masłem czosnkowym i
natką pietruszki.Idealne do szklanki gorącego
mleka.Mam nadzieję, że będą Wam smakowały tak jak nam :)
Składniki:400 g
mąki pszennej (najlepiej typ 650)20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
soliszczypta
cukru1 szklanka (250 ml letniego
mleka)30 g rozpuszczonego
masłamasło czosnkowe:70 g rozpuszczonego
masła3 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanej
natki pietruszkiponadto:1 jajko+1 łyżka
mleka do smarowania bułeczek
Sposób wykonania:
Drożdże, ze szczyptą
cukru rozpuścić w 3 łyżkach letniego
mleka. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do miski. Dodać
sól, rozczyn i pozostałe
mleko. Wymieszać. Wlać rozpuszczone (ale nie gorące)
masło i wyrabiać ciasto, do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne i gładkie.Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie, na ok 90 minut.Stolnicę oprószyć
mąką. Wyłożyć połowę ciasta. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, tak by utworzył się mniej więcej prostokąt. Podzielić go na 6 części. Każdą zwinąć jak roladę (patrz zdj.). Lekko spłaszczyć, a końce skleić, by nadać roladkom kształt łódeczek. Środek naciąć głęboko i umieścić w nim ok. 1 łyżeczki
masła czosnkowego. Odstawić na ok. 20 minut do napuszenia. Przed wstawieniem do piekarnika, paluchy posmarować
jajkiem rozmąconym z łyżką
mleka.Piec ok 20 minut, w temp 180 C, aż paluchy ładnie się zezłocą.Smacznego :)