ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Bułeczek specjalnie zachwalać nie trzeba - cudownie zarumienione, w środku mięciutkie i puszyste, a smak? Ach ten smak! Masełko czosnkowo- pietruszkowe cudownie się z nimi komponuje. M. zabrał do pracy większość z nich i wszystkie zjadł :-) Na szczęście dla mnie i dla Synusia też zostało, zresztą niżej zobaczycie zdjęcie jak Maluch wcina taką bułkę w wersji mini. Polecam!
Przepis pochodzi z bloga Oli M.
Potrzebujemy:
400 g mąki pszennej
1 łyżkę cukru
1/2 łyżeczki soli
20 g drożdży świeżych
260 ml mleka (ciepłego)
30 g roztopionego masła
Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka, cukrem i solą i odstawiamy na 3 minuty. Następnie przesiewamy przez sitko mąkę i mieszamy z drożdżami. Dolewamy ostudzone rozpuszczone masło i lekko podgrzaną resztę mleka. Wyrabiamy ciasto, odkładamy w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
W tym czasie zabieramy się za wykonanie masełka:
60 g masła (miękkiego)
5 ząbków czosnku
pół pęczka świeżej natki pietruszki
sól
1 żółtko
Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Mieszamy ze sobą masło, czosnek, pietruszkę i szczyptę soli. Masełko gotowe :)
Nasze wyrośnięte ciasto dzielimy na 12ście części i formujemy bułeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny. Masełko wkładamy do woreczka z odciętym rogiem (lub szprycy). Bułeczki dzielimy na pół, smarujemy żółtkiem i na wierzch wykładamy pasek z masełka.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/02/bueczki-z-masem-czosnkowo-pietruszkowym.html