ßßß Cookit - przepis na bułeczki z masłem czosnkowym

bułeczki z masłem czosnkowym

nazwa

Wykonanie

Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością masła, czosnku i ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać.
Składniki na 8 sztuk:
250 g mąki pszennej
150 g mąki żytniej
250 ml letniego mleka
30 g drożdży świeżych
30 g masła stopionego
łyżka cukru
łyżeczka soli
dodatkowo:
50 g masła
łyżeczka suszonej natki pietruszki
łyżeczka ziół prowansalskich
5 ząbków czosnku
1/3 łyżeczki soli
Mąki wymieszać i przesiać. Drożdże zalać mlekiem, dodać cukier i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Następnie dodać resztę mąki i sól, wyrabiać przez chwilę i dodać płynne wystudzone masło. Wyrabiać wszystko na gładkie i elastyczne ciasto do momentu aż będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość. Masło wymieszać z ziołami, przetartym czosnkiem i solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
*inspiracja- GreenCookies
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/03/bueczki-z-masem-czosnkowym.html