Wykonanie
Mocno aromatyczne pszenno-żytnie bułeczki z dużą ilością
masła,
czosnku i
ziół. Znakomicie smakują jeszcze ciepłe- nie sposób się powstrzymać przed zjedzeniem prosto z piekarnika. Podczas pieczenia w domu tak apetycznie pachniało, że moi domownicy nie mogli się już ich doczekać.Składniki na 8 sztuk:250 g
mąki pszennej150 g
mąki żytniej250 ml letniego
mleka30 g
drożdży świeżych30 g
masła stopionegołyżka
cukrułyżeczka
solidodatkowo:50 g
masłałyżeczka suszonej
natki pietruszkiłyżeczka
ziół prowansalskich5 ząbków
czosnku1/3 łyżeczki
soliMąki wymieszać i przesiać.
Drożdże zalać
mlekiem, dodać
cukier i łyżkę
mąki. Wymieszać i odstawić na kwadrans. Następnie dodać resztę
mąki i
sól, wyrabiać przez chwilę i dodać płynne wystudzone
masło. Wyrabiać wszystko na gładkie i elastyczne ciasto do momentu aż będzie odklejać się od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi objętość.
Masło wymieszać z
ziołami, przetartym
czosnkiem i
solą. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części i uformować okrągłe bułeczki. Każą naciąć nożem przez środek i w to miejsce nałożyć po porcji masełka
czosnkowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.*inspiracja- GreenCookies