ßßß Cookit - przepis na Majowe wyzwanie blogerek - bagietka czosnkowa

Majowe wyzwanie blogerek - bagietka czosnkowa

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu Marta zaprosiła mnie do udziału w Majowym Wyzwaniu Blogerek i Blogerów. Pomyślałam - czemu nie? :) Wyzwanie polegało na przygotowaniu potrawy, dodatku, napoju, który zabralibyśmy ze sobą na majowy piknik. Żeby nie było jednak zbyt łatwo były pewne ograniczenia - żadnych sosów, dressingów, czegokolwiek z dopiskiem 'z grilla', żadnych ciast, deserów z kremem i lodów. Co by tu zrobić.. Od razu wpadła mi do głowy przekąska, którą uwielbiam, jem bardzo często i zawsze dobrze smakuje, na kocu wśród traw i słońca również. Zapraszam Was na bagietki z masłem czosnkowym. :)
SKŁADNIKI :
20 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 i 1/4 szklanki ciepłego mleka
0,5 kg mąki + mąka do podsypania (użyłam pszennej)
1 jajko
1,5 łyżeczki soli
1 jajko do późniejszego posmarowania bagietek
SKŁADNIKI NA MASŁO CZOSNKOWE :
kostka masła 200 g
główka czosnku
pęczek natki pietruszki
3 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
Zacznijmy od masła. Miękkie masło umieszczamy w misce, dodajemy ok. 6-8 dużych ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, drobno posiekaną natkę pietruszki, zioła prowansalskie i sól do smaku, całość ucieramy. Niewykorzystane masło można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Czas na bagietki - drożdże kruszymy do głębokiej miseczki, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka, cukier oraz ok. 3 łyżki mąki, całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży i cukru - zaczyn powinien mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Miseczkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, szklankę mleka, 1 jajko oraz zaczyn, całość dokładnie wyrabiamy - jeśli ciasto zbyt klei się do rąk stopniowo dodawajcie małymi porcjami mąkę. Gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia conajmniej na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, stolnicę posypujemy lekko mąką, ciasto dzielimy na kawałki, formujemy je na kształt bagietek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na kwadrans, by wyrosły. Po tym czasie bagietki nacinamy dość głęboko ostrym nożem, w nacięciach umieszczamy masło czosnkowe, całość smarujemy skłóconym jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego! :)
Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie do akcji!
Źródło:http://studentskitchenblog.blogspot.com/2014/05/majowe-wyzwanie-blogerek-bagietka.html