Wykonanie
Jakiś czas temu
Marta zaprosiła mnie do udziału w Majowym Wyzwaniu Blogerek i Blogerów. Pomyślałam -
czemu nie? :) Wyzwanie polegało na przygotowaniu potrawy, dodatku,
napoju, który zabralibyśmy ze sobą na majowy piknik. Żeby nie było jednak zbyt łatwo były pewne ograniczenia - żadnych
sosów, dressingów, czegokolwiek z dopiskiem 'z grilla', żadnych ciast, deserów z kremem i
lodów. Co by tu zrobić.. Od razu wpadła mi do głowy przekąska, którą uwielbiam, jem bardzo często i zawsze dobrze smakuje, na kocu wśród traw i słońca również. Zapraszam Was na
bagietki z
masłem czosnkowym. :)
SKŁADNIKI :20 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 i 1/4 szklanki ciepłego
mleka0,5 kg
mąki +
mąka do podsypania (użyłam pszennej)1
jajko1,5 łyżeczki
soli1
jajko do późniejszego posmarowania
bagietekSKŁADNIKI NA MASŁO
CZOSNKOWE :kostka
masła 200 ggłówka
czosnkupęczek
natki pietruszki3 łyżeczki
ziół prowansalskichsólZacznijmy od
masła. Miękkie
masło umieszczamy w misce, dodajemy ok. 6-8 dużych ząbków
czosnku przeciśniętego przez praskę, drobno posiekaną
natkę pietruszki,
zioła prowansalskie i
sól do smaku, całość ucieramy. Niewykorzystane
masło można zawinąć w folię spożywczą i zamrozić. Czas na
bagietki -
drożdże kruszymy do głębokiej miseczki, dodajemy 1/4 szklanki ciepłego
mleka,
cukier oraz ok. 3 łyżki
mąki, całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się
drożdży i
cukru - zaczyn powinien
mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Miseczkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do głębokiej miski wsypujemy
mąkę, dodajemy
sól, szklankę
mleka, 1
jajko oraz zaczyn, całość dokładnie wyrabiamy - jeśli ciasto zbyt klei się do rąk stopniowo dodawajcie małymi porcjami
mąkę. Gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia conajmniej na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, stolnicę posypujemy lekko
mąką, ciasto dzielimy na kawałki, formujemy je na kształt
bagietek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na kwadrans, by wyrosły. Po tym czasie
bagietki nacinamy dość głęboko
ostrym nożem, w nacięciach umieszczamy
masło czosnkowe, całość smarujemy skłóconym
jajkiem i pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, smacznego! :)Dziękuję jeszcze raz za zaproszenie do akcji!