Wykonanie
Składniki (5 sporych porcji):30 obranych
krewetek z ogonkami 31/40 *2 opakowania chińskiego
makaronu jajecznego50 g
suszonych grzybków mun **2
papryczki chilli1
marchewka1
cebula1
papryka czerwona4 ząbki
czosnkusok z 1
cytrynyskórka z 1
cytryny3 łyżki
oleju arachidowego2 łyżki ciemnego
sosu sojowegosólnatka pietruszkiMakaron gotujemy 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Następnie hartujemy go w zimnej wodzie (inaczej
zrobi nam się z niego jedna wielka klucha) i odcedzamy.
Krewetki myjemy dokładnie i osuszamy na papierowym ręczniku.
Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki
oleju arachidowego. Wrzucamy
czosnek i smażymy go 1 minutę. Gdy
zrobi się złoty, przekładamy go do miseczki. Na aromatyzowanym
oleju układamy
krewetki. Wlewamy
sok z cytryny zmieszany ze
skórką cytrynową. Gdy
krewetki się skurczą i puszczą sok, przenosimy je do miseczki z
czosnkiem.
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut, żeby spęczniały. Następnie odlewamy
wodę, a
grzyby kroimy w cienkie paski. Wrzucamy je do rozgrzanego woka, dodajemy 50 ml
wody i dusimy przez chwilę (
woda musi całkowicie odparować). Ściągamy je z ognia.
Marchewkę obieramy i kroimy w słupki,
paprykę w kosteczkę, a
cebulę i
papryczkę chilli siekamy drobno. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę
oleju arachidowego. Wrzucamy do niego najpierw
marchewkę. Smażymy ją przez 2-3 minuty i dodajemy pozostałe warzywa. Gdy wszystkie się zeszklą wlewamy
sos sojowy. Mieszamy je energicznie. Dodajemy
makaron,
grzybki oraz
krewetki. Całość podlewamy 1 szklanką
wody i dusimy 10 minut pod przykryciem. Przenosimy danie do miseczek i posypujemy świeżą
natką pietruszki.
* Na całym świecie dostępnych jest ponad 300 rodzajów
krewetek. W moim przepisie wykorzystałam
krewetki białe z Wietnamu. Ich rozmiar określa się w ilości sztuk (szt.) przypadających na jednostkę wagi (Ib - funt, kg - kilogram). Jeżeli
krewetki są całe, ze skorupką ich rozmiar oznaczamy ilością sztuk przypadającą na kilogram (szt./kg). Jeżeli natomiast są obrane (tak jak u mnie) ich rozmiar oznaczamy ilością sztuk przypadającą na wagę wyrażoną w funtach (szt./Ib). Tak więc w moim przypadku oznaczenie 31/40 odpowiada oznaczeniu 31-40 szt./Ib - w 1 funcie zmieści się 31-40 obranych
krewetek o rozmiarze 31/40. Im wyższa liczba oznaczenia --> tym więcej
krewetek przypada na jednostkę wagową --> tym są one mniejsze.**
Grzyby Mun, to suszone, pokarbowane
grzyby o charakterystycznym brunatnym kolorze. Według mnie przypominają nieco ludzką skórę ;-) Są nazywane
grzybami drzewnymi, ponieważ rosną na próchniejących kłodach drzew. Po namoczeniu kilkakrotnie zwiększają swoją objętość i nadają się do potraw smażonych, gotowanych i farszów. Systematycznie spożywane łagodzą kaszel, ułatwiają oddychanie w chorobach płuc, zmniejszają krzepliwość
krwi i poprawiają krążenie.