ßßß Cookit - przepis na Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym

Kwaśne krewetki koktajlowe z makaronem ryżowym

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam krewetki !
Nie tylko ze względu na ich przepyszny smak, ale także z racji prostoty i szybkości ich przygotowania ! Dlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
Składniki:
250 g krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi)
200 g makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli)
100 g masła
pęczek natki pietruszki
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
4 ząbki czosnku
1 cytryna
sól
Przygotowanie:
Na patelni, na małym ogniu roztapiamy masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g krewetek i posiekany pęczek pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy krewetki stwardnieją.
Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i 2 łyżki słodkiego sosu chili. W między czasie zagotowujemy w czajniku wodę, i zalewamy nią makaron, dodając płaską łyżkę soli.
Makaron łączymy z krewetkami. Gotowe !
Smacznego ! :)
Źródło:http://thetastetherapy.blogspot.com/2015/05/kwasne-krewetki-koktajlowe-z-makaronem.html