Wykonanie
Uwielbiam
krewetki !Nie tylko ze względu na ich przepyszny smak, ale także z racji prostoty i szybkości ich przygotowania ! Dlatego zmotywowana akcją kulinarną organizowaną na www.durszlak.pl, postanowiłam przygotować szybkie i smaczne danie obiadowe z
krewetkami koktajlowymi w roli głównej :) Do jego przygotowania będziemy potrzebować:Składniki:250 g
krewetek koktajlowych (Indyjskie Kidi)200 g
makaronu ryżowego w stylu chińskim (Vermicelli)100 g
masłapęczek
natki pietruszki4 łyżki
sosu sojowego2 łyżki słodkiego sosu
chili4 ząbki
czosnku1
cytrynasólPrzygotowanie:Na patelni, na małym ogniu roztapiamy
masło. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę go podsmażamy. Dodajemy 250 g
krewetek i posiekany pęczek
pietruszki i całość chwilę gotujemy. Należy pamiętać, aby nie robić tego zbyt długo, bo wtedy
krewetki stwardnieją.
Wyciskamy
sok z cytryny i wlewamy na patelnię. Następnie dodajemy 4 łyżki
sosu sojowego i 2 łyżki słodkiego sosu
chili. W
między czasie zagotowujemy w czajniku
wodę, i zalewamy nią
makaron, dodając płaską łyżkę
soli.
Makaron łączymy z
krewetkami. Gotowe !Smacznego ! :)