MARYNOWANE GRZYBKI24 września 2013MARYNOWANE GRZYBKISkładniki (3 słoiczki 1/2 litrowe):2 kg młodychgrzybków ( podgrzybki, maślaki)1/2 szklanki octuspirytusowego 10%1 litr wody3 listki laurowe9 bobkówziela angielskiego3 cebule1 płaska łyżeczka cukruPodgrzybki i maślaki (prosto z lasu) oczyszczamy i myjemy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody. Doprowadzamy ją do wrzenia, wsypujemy 2 płaskie łyżki soli (na 1 litr wody-1 płaska łyżka soli) i grzyby. Obgotowujemy je wstępnie przez 20-25 minut. Następnie odcedzamy je na sicie i układamy w słoikach.Zagotowujemy 1 litr wody. Dodajemy do niej ocet, ziele angielskie, listki laurowe, cukier oraz pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy zalewę 15 minut. Jeszcze gorącą rozlewamy do słoiczków - musi przykryć grzyby.Grzyby wekujemy pod kocem .Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.