Wykonanie
Sezon
grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji
grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym
śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na
grzybki marynowane z
chiliSkładniki:1,5 kg małych
maślaków1 duża
cebula4-5 listków laurowych10 ziaren
ziela angielskiego3 szklanki
wody1 szklanka 10%
octu spirytusowego2 łyżki
soli (jedna do gotowania
grzybów, druga do marynaty)
Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach.
Cebulę pokroić w piórka, dodać
wodę,
ocet,
sól,
liście laurowe i
ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać
grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja przypraw. Tym razem dla spokoju sumienia słoiki zapasteryzowałam przez kwadrans.