ßßß Cookit - przepis na Maślaki w marynacie

Maślaki w marynacie

nazwa

Wykonanie

Sezon grzybowy ciągle jeszcze w pełni. Moi domowi zbieracze leśnych skarbów, niestrudzenie dostarczają kolejnych porcji grzybowych okazów. Tym razem w marynatę niczym śliwka w kompot wpadły maślaczki:) Receptura poniżej, zaś amatorów nieco ostrzejszych smaków odsyłam do przepisu na grzybki marynowane z chili
Składniki:
1,5 kg małych maślaków
1 duża cebula
4-5 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
3 szklanki wody
1 szklanka 10% octu spirytusowego
2 łyżki soli (jedna do gotowania grzybów, druga do marynaty)
Grzyby należy oczyścić, dokładnie umyć i gotować w osolonej wodzie przez około 15-20 minut. Po tym czasie odcedzić, ułożyć ciasno w przygotowanych, uprzednio wyparzonych słoiczkach.
Cebulę pokroić w piórka, dodać wodę, ocet, sól, liście laurowe i ziele angielskie, gotować razem około 5 minut. Gotową marynatą zalać grzyby, pilnując, by w każdym ze słoików znalazła się porcja przypraw. Tym razem dla spokoju sumienia słoiki zapasteryzowałam przez kwadrans.
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/10/przetwory-maslaki-w-marynacie.html