ßßß Cookit - przepis na PIEROŻKI Z JAGODAMI

PIEROŻKI Z JAGODAMI

nazwa

Wykonanie

15 lipca 2013
PIEROŻKI Z JAGODAMI
Składniki:
ciasto
60 dag mąki
2 jajka
1 i 1/2 łyżki margaryny
szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
farsz
1 litr jagód
cukier
śmietanka 18% / 50 g masła
Mleko podgrzewamy (musi być gorące).
Do miski wsypujemy mąkę, sól, wbijamy 2 jajka, dokładamy margarynę i ucieramy razem składniki. Stopniowo wlewamy gorące mleko. Przekładamy ciasto na stolnicę i zarabiamy energicznie. Musi być ono niezbyt twarde, elastyczne i jednolite. Dzielimy je na 3 części. Z każdej formujemy walec dość długi (taki jak na kopytka, czy leniwe). Tniemy go na części. Placuszki rozpłaszczamy, przygniatając je dłonią. Na każdy krążek dajemy łyżeczkę borówek i trochę cukru. Sklejamy brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy je ze śmietanką lub rozpuszczonym masłem i cukrem.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/07/pierozki-z-jagodami.html