Wykonanie
3 maja 2013
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z
CZERWONĄ FASOLĄSkładniki:1/2 kg
ziemniaków30 dag
szynki20 dag
boczku40 dag
pieczarekpuszka
czerwonej fasoli2 łyżki
majonezu3 łyżki
śmietanyser żółtycebulaKucharek,
sól,
pieprz do smaku
Pieczarki kroimy i smażymy na
cebulce razem z Kucharkiem,
solą i
pieprzem.
Wędlinę kroimy w plastry, a
boczek w kostkę.
Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na talarki.W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian:
ziemniaki,
szynkę z
boczkiem,
pieczarki,
fasolkę,
ziemniaki itd.Mieszamy ze sobą
śmietanę i
majonez. Polewamy nasze danie sosem.Tak przygotowana zapiekanka wędruje do piekarnika na 75 minut (180*C). Pod sam koniec, gdy
ziemniaki będą już miękkie, posypujemy ją
startym serem i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 minut.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.