Wykonanie
Omlet to fajna propozycja na szybkie śniadanie. Podczas przygotowania możemy dobierać dowolne ulubione dodatki. Dziś proponuję
cukinię i
pieczarki . Kremowej konsystencji nada potrawie zmiksowany
twarożek wiejski . Szybkie, sycące, zdrowe i tanie danie- co Wy na to?A co ważne wzbogacone o produkty
nabiałowe. Jak wiecie m
leko i
przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia,
białka i witaminy D. Nie może zabraknąć ich w diecie Waszej i waszych dzieci :) .Edytowany 24.09.2015. - przepis został wyróżniony I miejscem w konkursie „Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego”, zorganizowanego w ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. Więcej szczegółów pod
linkiem .
MLECZNE ŚNIADANIE NA ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGOSkładniki (1 duży omlet- 2 porcje)· 300 g
serka wiejskiego 3% tłuszczu (ziarnistego)· 1 duża
pieczarka· 1/2 małej zielonej
cukinii· 3
jajka·
sól·
pieprz· 1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej· 1/2 łyżeczki suszonej
bazylii· 1 łyżeczka
oleju rzepakowego· 1 łyżeczka
masłaświeża
bazyliaCukinię kroimy w plastry,
pieczarki w talarki. Na patelni o średnicy ok. 16- 17cm na dobrze rozgrzanym
oleju połączonym z
masłem podsmażamy warzywa.
Jaja roztrzepujemy, doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią suszoną i
gałką muszkatołową.
Serek wiejski blendujemy na gładką masę. Masę jajeczną wylewamy na warzywa. Na
masie jajecznej łyżeczką na całej powierzchni omletu układamy kleksy
serka wiejskiego- część
serka odkładamy, podamy go z gotowym omletem. Całość smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż
jaja się zetną. Omlet przekładamy na duży talerz - stroną z serowymi kleksami do dołu. Omlet podajemy posypany świeżymi listkami
bazylii i kleksami odłożonego wcześniej
serka wiejskiego. Smacznego!