ßßß Cookit - przepis na Surówka z białej rzodkwi i brzoskwiń

Surówka z białej rzodkwi i brzoskwiń

nazwa

Wykonanie

Dziś solidna porcja witamin. W dzisiejszym przepisie królować będzie biała rzodkiew . Jest ona niskokaloryczna - 100 g to zaledwie 14 kalorii; bogata w witaminy - C, PP, witaminy z grupy B; sole mineralne- potas, sód, fosfor, wapń, żelazo, cynk, magnez; kwas foliowy, błonnik, białka i węglowodany. Jej wyrazisty, ostrawy smak idealnie komponuje się ze słodyczą brzoskwiń i pomidorów . Ostrość rzodkwi wspiera zaś charakterna rukola . Do tego lekki zbalansowany dressing i pyszna surówko gotowa. Doskonale sprawdzi się jako przekąska między posiłkami, jak też jako dodatek do obiadu- ryb czy mięs. Polecam!
Składniki:
· 2 średniej wielkości białe rzodkwie
· 100 g rukoli
· 1 pomidor śliwkowy
· 2 duże brzoskwinie
· kilka łyżek oliwy
· łyżka octu jabłkowego
· sól
· pieprz
· łyżeczka miodu
Rzodkiew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy rukolę i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidora i brzoskwinie. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sos- dokładnie mieszamy ze sobą kilka łyżek oliwy, ocet jabłkowy, miód, sól i pieprz. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/surowka-z-biaej-rzodkwi-i-brzoskwin.html