ßßß Cookit - przepis na Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.

Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę.

nazwa

Wykonanie

Pączki w środku lata? Czemu nie, ale jeśli ma być to deser wakacyjny obowiązkowo ze świeżymi owocami. A jak lato to przecież pyszne jagody i borówki. Można wprawdzie przyrządzić klasyczne jagodzianki, ale czemu nie pokusić się o nieco trudniejszy wypiek? Dzisiejszy przepis oprócz tego, że łączy w sobie to co najpyszniejsze z jagodzianek (nadzienie ) i to co najpyszniejsze z pączków (pulchne ciasto i złocistą skórkę), to jeszcze przygotowany jest na nieco nietypowym jak na ciasto drożdżowe dodatku- budyniu waniliowym. Dzięki dodatkowi samych żółtek (nie przerażajcie się ich ilością) ciasto jest niezwykle lekkie i pięknie wybarwione na żółty kolor. Na tym opisie poprzestanę- przepis reklamuje się sam, a jak wypróbujecie zrozumiecie dlaczego :) . Zapraszam na wyjątkowe wakacyjne pączki- czyli taki mały tłusty czwartek w środku lata. :)
Ps. Pączki można z powodzeniem mrozić, po rozmrożeniu smakują jak świeże :)
Dwa w jednym czyli pączko - jagodzianki na budyniu
SKŁADNIKI (40 pączków):
· 1,5 kg mąki
· 300 g masła
· 12 żółtek
· 1,5 szklanki cukru
· 1 budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
· 3 szklanki mleka
· 150 g drożdży + pół szklanki mleka + łyżka cukru + łyżka mąki
· szczypta soli
· 3 łyżki cukru waniliowego
· skórka otarta z 2 cytryn
· 3 łyżki spirytusu
Nadzienie:
· 700 g borówki amerykańskiej
· cukier do smaku-w zależności jak słodkie mamy owoce
· 3 łyżki bułki tartej
· olej do smażenia- ok 2 litry
Proszek budyniowy rozrabiamy w połowie szklanki zimnego mleka. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy i przelewamy do niego rozrobiony budyń. Gotujemy na małym ogniu aż ładnie zgęstnieje.
Przygotowujemy zaczyn- drożdże kruszymy, rozcieramy z cukrem. Zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Masło topimy.
Do miski dodajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Mieszamy, na wierzchu wylewamy zaczyn, ciepły budyń , masło i pozostałe lekko podgrzane mleko (1 szklanka). Zaczynami wyrabiać ciasto. Kiedy wstępnie zagnieciemy dotychczasowe składniki, dodajemy utarte jajka i spirytus. Zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Farsz- borówki mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy z niego po kawałku ciasta, nadziewamy borówkami i formujemy kulki. Układamy je na oprószonej mąką desce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Pączki pieczemy partiami po 4 sztuki w dobrze nagrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złocisto- ok. 5minut z każdej strony- pierwszą stronę pod przykryciem, kiedy obrócimy pączki na drugą stronę bez przykrycia. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy oblane lukrem przygotowanym z soku z cytryny i cukru pudru ile zabierze. Dekorujemy skórką pomarańczową i borówkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/07/dwa-w-jednym-czyli-paczko-jagodzianki.html