Wykonanie
Zapraszam na gofry w letnim wydaniu - o smaku i pięknym kolorze
truskawek :) .Składniki:pół szklanki
kaszy jaglanej + szklanka
wody3
żółtkaok. 1 szklanki zmiksowanych
truskawekok. 1- 1 1/3 szklanki
mąki ryżowej7 g
drożdży w proszku1/2 szklanki ksylitolu/ lub jeśli wolicie
cukru6 łyżek
oleju kokosowegoolej do wysmarowania gofrownicy
Kaszę płuczemy na sicie zimną
wodą, następnie przekładamy do garnka, zalewamy
wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości-
kasza musi wchłonąć cały płyn. Lekko przestudzoną
kaszę blendujemy na gładką masę z
żółtkami,
mąką,
ksylitolem,
drożdżami i
olejem kokosowym. Stopniowo dodajemy zblendowane
truskawki - tyle by uzyskać masę dużo gęstszą jak na naleśniki. Gofrownicę lekko smarujemy
olejem, wykładamy porcję ciasta i pieczemy gofry - u mnie w gofrownicy o dużej mocy piekły się ok. 10 minut. Smacznego!