Wykonanie
Zdrowych, radosnych i rodzinnych świąt Wielkiej Nocy dla wszystkich czytelników mojego bloga, znajomych i przyjaciół. Niech na Waszych stołach nie zabraknie pysznych i zdrowych smakołyków. A jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocną babę, przedstawiam Wam przepis na bezglutenową pyszność - bez
cukru,
mąki pszennej i
masła - za to na
mące ryżowej, mielonych migdałach i
oleju kokosowym - z mnóstwem pysznych
owoców. :)Składniki4 -
żółtka2 szklanki puree z
daktyli2 szklanki -
mąki ryżowej100 g zmielonych
migdałów2 łyżeczki -
sody2 łyżki -
kakaoskórka otarta z 1
cytryny1 szklanka -
oleju kokosowego1 szklanka
mleczka kokosowego BIOszklanka wiórków koksowych1 duży dojrzały
banany2-3
gruszki pokrojone w kostkę3
kiwi pokrojone w niedużą kostkęPuree:· 1 kg
suszonych daktyli BIO· gorąca
woda- tyle żeby przykryła
daktyleDodatkowo:· 100 g uprażonych na suchej patelni
płatków migdałowychPuree
daktylowe-
Suszone daktyle zalewamy gorącą
wodą i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnego dnia dokładnie belndujemy. Część puree, którą przeznaczymy jako polewę warto przetrzeć przez gęste sito.Masa daktylowa:· 2 szklanki puree
daktylowego przetartego przez gęste sito· 6 łyżek
mleczka kokosowegoPuree
daktylowe łączymy z
mleczkiem kokosowym.Ciasto:
Mąkę mieszamy z
orzechami,
skórką cytrynową,
sodą i
kakao.
Żółtka ucieramy z
daktylowym puree. Do masy
żółtkowej dodajemy porcjami składniki suche,
olej i
mleczko kokosowe,. Na końcu do ciasta dodajemy
wiórki kokosowe, pokrojone w kostkę
kiwi,
gruszkę oraz
banana. Ciasto przekładamy do dwóch silikonowych foremek na babkę z kominem średnica ok. 24 cm lub do dwóch silikonowych dużych keksówek. Ciasto jest dość wilgotne i doskonale odchodzi od silikonu, jeśli użyjemy zwykłych foremek możemy
mieć problem z wyciągnięciem babek.Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy.Z każdej babki odkrawamy wierzch. Dolną część smarujemy masą
daktylową. Na masę kruszymy odcięte wcześniej części ciasta (podobnie jak w cieście leśny mech czy kopiec kreta) . Wierzch dekorujemy uprażonymi
migdałami.Jeśli upieczemy ciasto w keksówkach to wystudzone placki wystarczy jedynie posmarować masą
daktylową (bez odkrawania górnej części) i udekorować
migdałami. Smacznego!