ßßß Cookit - przepis na Krem wafelkowy

Krem wafelkowy

nazwa

Wykonanie

Dziś pomysł na utylizację wafelków, które już nieco zalegają w domowej spiżarni i straciły swoją chrupkość. Taki krem idealny jest zarówno do wykańczania ciast i deserów, jak też słodka przekąska wyjadana łyżką prosto ze słoiczka ;) .
Składniki:
· ok. 220 g wafelków - u mnie 90 g wafelków kokosowych w białej czekoladzie i ok. 130 g wafelków kakaowych
· szklanka mleka zagęszczonego 7,5% niesłodzonego
· 500 g serka mascarpone
· 4 łyżki cukru pudru
Wafelki kruszymy, zalewamy mlekiem i rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy na chwilkę, żeby ciastka wchłonęły płyn. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy masę wafelkową i ucieramy na gładki krem. Gotowy przekładamy do słoiczków. Krem wafelkowy idealnie nadaje się do dekoracji czy nadziewania muffinek, ciast czy kruchych ciasteczek.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/01/krem-wafelkowy.html