Dziś pomysł na utylizację wafelków, które już nieco zalegają w domowej spiżarni i straciły swoją chrupkość. Taki krem idealny jest zarówno do wykańczania ciast i deserów, jak też słodka przekąska wyjadana łyżką prosto ze słoiczka ;) .Składniki:· ok. 220 g wafelków - u mnie 90 g wafelkówkokosowych w białej czekoladzie i ok. 130 g wafelkówkakaowych· szklanka mleka zagęszczonego 7,5% niesłodzonego· 500 g serka mascarpone· 4 łyżki cukru pudruWafelki kruszymy, zalewamy mlekiem i rozdrabniamy widelcem. Odstawiamy na chwilkę, żeby ciastka wchłonęły płyn. Serek ucieramy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy masę wafelkową i ucieramy na gładki krem. Gotowy przekładamy do słoiczków. Krem wafelkowy idealnie nadaje się do dekoracji czy nadziewania muffinek, ciast czy kruchych ciasteczek.