Wykonanie
Na świątecznym
stole nie może zabraknąć domowych
wędlin. Ta
szynka jest wyjątkowa- pyszna, soczysta i aromatyczna. Polecam!Składniki:·
szynka o wadzie ok. 1,5 kg·
sól peklowa 50 g· 2
goździki· 4
liście laurowe· 8 ziaren
pieprzu· 4 ziarna
ziela angielskiego· łyżeczka
cukru· 1 ząbek
czosnku· 1-1,5 l przegotowanej
wodyDo gotowania:·
woda· 2
liście laurowe· 2
goździkiW moździerzu ucieramy
sól peklową, ziarna
pieprzu,
ziela angielskiego,
goździki,
liście laurowe,
czosnek oraz
cukier.
Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną
wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie
szynkę wyjmujemy z marynaty i gotujemy w wodzie z
liściem laurowym i
goździkami ok. 1,5 godziny. Po tym czasie
szynkę wyjmujemy osuszamy i pozbawiamy sznurka.Glazura:· 3 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki 100% , bez
cukru· łyżka
miodu· łyżka ostrej
musztardy· kilka kropel
tabascoW garnku podgrzewamy składniki glazury i odparowujemy na małym płomieniu aż zgęstnieje. Gotową glazurą dokładnie smarujemy
szynkę.
Mięso układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy ok. 30 minut, temp. 220 stopni.