Wykonanie
            Na blogu znajdziecie kilka przepisów na domowe 
wędliny. Dziś pomysł na soczystą i delikatną 
szynkę peklowaną. Koniecznie przetestujcie ;) .SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa ok. 1,5 kg1 łyżeczka ziaren 
kolendry2 
goździki6 ziaren 
pieprzu6 ziaren 
ziela angielskiego2 
liście laurowełyżeczka cząbru2 ząbki 
czosnkułyżeczka 
cukru50 g 
soli peklowej (używam firmy Prymat)1-1,5 litra przegotowanej 
wodyW moździerzu ucieramy wszystkie 
przyprawy, pod koniec dodając 
sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy 
szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną 
wodą, tak by 
mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok. 10 dni, pamiętający by codziennie przewrócić 
szynkę na drugą stronę. Po tym czasie 
szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak 
baleron dratwą. Gotujemy 1,5-2 godzin, (na każdy kilogram 
mięsa - godzina). Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie plasterki domowej 
wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Smacznego!