Wykonanie
Na blogu znajdziecie kilka przepisów na domowe
wędliny. Dziś pomysł na soczystą i delikatną
szynkę peklowaną. Koniecznie przetestujcie ;) .SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa ok. 1,5 kg1 łyżeczka ziaren
kolendry2
goździki6 ziaren
pieprzu6 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowełyżeczka cząbru2 ząbki
czosnkułyżeczka
cukru50 g
soli peklowej (używam firmy Prymat)1-1,5 litra przegotowanej
wodyW moździerzu ucieramy wszystkie
przyprawy, pod koniec dodając
sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy
szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną
wodą, tak by
mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na ok. 10 dni, pamiętający by codziennie przewrócić
szynkę na drugą stronę. Po tym czasie
szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak
baleron dratwą. Gotujemy 1,5-2 godzin, (na każdy kilogram
mięsa - godzina). Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie plasterki domowej
wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Smacznego!