ßßß Cookit - przepis na Szynka wieprzowa peklowana pieczona

Szynka wieprzowa peklowana pieczona

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa 1,5-2 kg
2 łyżeczki ziaren kolendry
2 goździki
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
50 g soli peklowej
1-1,5 litra przegotowanej wody
olej rzepakowy do skropienia
W moździerzu ucieramy wszystkie przyprawy, pod koniec dodając sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną wodą, tak by mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętający by co drugi dzień przewrócić pojemnikiem. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak baleron dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem rzepakowym i pieczemy ok. 1,5-2 godzin, temp. 180 stopni, termoobieg (na każdy kilogram mięsa - godzina). Co 20 minut należy polewać mięso sosem, jaki wytworzył się podczas pieczenia. Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie plasterki domowej wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/04/szynka-wieprzowa-peklowana-pieczona.html