Wykonanie
SKŁADNIKI:
szynka wieprzowa 1,5-2 kg2 łyżeczki ziaren
kolendry2
goździki6 ziaren
pieprzu6 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe2 ząbki
czosnkułyżeczka
cukru50 g
soli peklowej1-1,5 litra przegotowanej
wodyolej rzepakowy do skropieniaW moździerzu ucieramy wszystkie
przyprawy, pod koniec dodając
sól peklową. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy
szynkę z każdej strony. Przekładamy na pojemnika. Zalewamy przegotowaną, wystudzoną
wodą, tak by
mięso było dokładnie pokryte. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 6-7 dni, pamiętający by co drugi dzień przewrócić pojemnikiem. Po tym czasie
szynkę wyjmujemy z zalewy, osuszamy i obwiązujemy jak
baleron dratwą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy
olejem rzepakowym i pieczemy ok. 1,5-2 godzin, temp. 180 stopni, termoobieg (na każdy kilogram
mięsa - godzina). Co 20 minut należy polewać
mięso sosem, jaki wytworzył się podczas pieczenia. Po wystygnięciu- najlepiej na drugi dzień- można kroić cienkie plasterki domowej
wędliny. Wychodzi niezwykle aromatyczna i soczysta. Smacznego!