Wykonanie
Przygotowanie pysznej, soczystej
szynki idealnej na kanapki wcale nie jest trudne. Dziś przepis na domową
wędlinę z delikatną nutą
rozmarynu.
Szynkę należy kroić dopiero na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo dobrze komponuje się z domowymi
ogórkami małosolnymi.Do przygotowania
szynki użyłam zdrowego
oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety.Składniki:-
szynka wieprzowa·
sól peklowa 50 g· 2
goździki· 4
liście laurowe· 8 ziaren
pieprzu· 4 ziarna
ziela angielskiego· łyżeczka
cukru· 1 ząbek
czosnku· 1-1,5 l przegotowanej
wody· 7-8 gałązek świeżego
rozmarynu do marynaty + kilka gałązek do pieczenia·
olej rzepakowy do skropienia 5-6 łyżekW moździerzu ucieramy
sól peklową, ziarna
pieprzu,
ziela angielskiego,
goździki,
liście laurowe,
czosnek oraz
cukier. Dodajemy przesiekane igiełki świeżego
rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy.
Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną
wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie
szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego
rozmarynu.Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy
olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg na każdy kilogram
mięsa jedną godzinę.
Szynkę najlepiej kroić w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie smakuje z małosolnym
ogórkiem.Domowe
ogórki małosolneSkładniki:· 2 kg
ogórków gruntowych (najlepsze małe)· świeży
chrzan - 5 cm· duży pęczek
kopru z nasionami· 2 ząbki
czosnku· 3 łyżki gruboziarnistej
soli· ok. 3 litórw letniej
wodyNa dnie glinianego naczynia układamy połowę
kopru. Na koprze układamy
ogórki.
Chrzan kroimy w paski,
czosnek rozgniatamy (aby popękała skórka) i przekładamy do
ogórków. Na wierzchu układamy pozostały
koper.
Ogórki zalewamy letnią
wodą wymieszaną z
solą. Naczynie przykrywamy glinianą pokrywką. Odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni.
Ogórki gotowe. Smacznego!