ßßß Cookit - przepis na Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

Peklowana szynka pieczona z rozmarynem na oleju rzepakowym z domowymi ogórkami małosolnymi

nazwa

Wykonanie

Przygotowanie pysznej, soczystej szynki idealnej na kanapki wcale nie jest trudne. Dziś przepis na domową wędlinę z delikatną nutą rozmarynu. Szynkę należy kroić dopiero na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo dobrze komponuje się z domowymi ogórkami małosolnymi.
Do przygotowania szynki użyłam zdrowego oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety.
Składniki:
-szynka wieprzowa
· sól peklowa 50 g
· 2 goździki
· 4 liście laurowe
· 8 ziaren pieprzu
· 4 ziarna ziela angielskiego
· łyżeczka cukru
· 1 ząbek czosnku
· 1-1,5 l przegotowanej wody
· 7-8 gałązek świeżego rozmarynu do marynaty + kilka gałązek do pieczenia
· olej rzepakowy do skropienia 5-6 łyżek
W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek oraz cukier. Dodajemy przesiekane igiełki świeżego rozmarynu i jeszcze raz całość ucieramy.
Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie szynkę osuszamy ręcznikiem papierowym, w siatkę wsuwamy gałązki świeżego rozmarynu.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, termoobieg na każdy kilogram mięsa jedną godzinę. Szynkę najlepiej kroić w cienkie plasterki następnego dnia. Idealnie smakuje z małosolnym ogórkiem.
Domowe ogórki małosolne
Składniki:
· 2 kg ogórków gruntowych (najlepsze małe)
· świeży chrzan - 5 cm
· duży pęczek kopru z nasionami
· 2 ząbki czosnku
· 3 łyżki gruboziarnistej soli
· ok. 3 litórw letniej wody
Na dnie glinianego naczynia układamy połowę kopru. Na koprze układamy ogórki. Chrzan kroimy w paski, czosnek rozgniatamy (aby popękała skórka) i przekładamy do ogórków. Na wierzchu układamy pozostały koper. Ogórki zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą. Naczynie przykrywamy glinianą pokrywką. Odstawiamy w ciemne ciepłe miejsce na ok. 3-4 dni. Ogórki gotowe. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/06/peklowana-szynka-pieczona-z-rozmarynem.html