Wykonanie
Gdy tylko w polskim sklepie pojawił się
koper musiałam je zrobić.Wyszły pyszne !! :)
Ogórki, które wkładamy do słoika powinny być nie za duże, jędrne i nie uszkodzone...Zalane zimn ą wod ą będą trochę dłużej się kisiły, ale nie zepsują się szybko.Składniki :* 1,5 kg
ogórków gruntowych,* 1 litr
wody,* 4 łyżeczki
soli,* 3
liście laurowe,* 5 ziaren
ziela angielskiego,* 5 ziaren
pieprzy,* 4 ząbki
czosnku,* liść
chrzanu lub kawałek
chrzanu,* 2 liście
porzeczki (niekoniecznie),* gałąź
kopru,Przygotowanie :
Ogórki dokładnie umyj.W wodzie rozpuść
sól.Do słoja lub beczułki włóż
ogórki,
przyprawy, liście i
koper.Zalej zimną
wodą z
solą.
Ogórki w beczułce przyciśnij talerzem aby nie wypływały na wierzch.
Słój / beczułkę zostaw w spokoju na 2-3 dni, nie mieszaj
ogórków.* tak wyglądały po przygotowaniu