Wykonanie
Pomyślicie, że zwariowałam i w taki upał robię
ogórki kiszone. No może troszkę ;)Co prawda upały ponad 30 stopni nie sprzyjają kiszeniu
ogórków ale szkoda mi było całego wora swojskich. Ponieważ lubimy bardzo
kiszone ogórki to postanowiłam je zrobić. Aby się nie zepsuły zaraz po zrobieniu wyniosłam je w chłodne, ciemne miejsce.Przepis domowy, prosty, szybki a
ogórki wychodzą obłędnie pyszne.Polecam;)Składniki:8 kg
ogórkówokoło 30 ząbków
czosnku15 kawałków
chrzanukoperziele angielskieliść laurowywodasól (około 1,5 łyżki na litr
wody)
Wykonanie: Z podanych ilości wyszło mi 15 litrowych słoików.
Ogórki wyszorować. Na dno każdego słoika wrzucić gałązkę
kopru, następnie ściśle ułożyć
ogórki. Do każdego słoja wrzucić po 2 ząbki
czosnku, kawałek
chrzanu, 3
ziela angielskie i około 5
liści laurowych. W dużym garnku zagotować
wodę, dodać
sól(
woda ma być dobrze słona, o wiele bardziej słona niż
woda np. na
makaron, tak gdzieś około 1,5 łyżki
soli na litr
wody). Po zagotowaniu spróbować
wodę (uważać), jeżeli jest mało słona to dosolić i jeszcze chwilę ją pogotować. Następnie delikatnie ją ostudzić i zalać słoiki, dobrze zakręcić i odstawić do góry dnem.Smacznego :)