Wykonanie
zainspirował mnie przepis Tulecz u mnie zalewa z mojego przepisu taka jak Tu z małymi zmianamiSkładniki:2,5 kg
papryki kolorowejZalewa:2L
wody1 szkl.
octu 9%1 szkl.
cukru2 łyżki
soli2 słoiczki
musztardy.(np.sarepskiej)1 łyżka
mioduDodatkowo do kazdego sloika:1
liść laurowy4 ziarna
ziela angielskiego1 ząbek
czosnku2 ziarna
pieprzuPaprykę dokładnie umyć,pozbyć się gniazd nasiennych pokroić w paski.Zalać wrzątkiem i odcedzić.Do garnka wlać
wodę,
ocet,
cukier,sol,
miód i dokładnie wymieszać,zagotować i przestudzić.Dodać
musztardę i dokładnie wymieszać.zalać nią
paprykę i odstawić na 30 min.Do słoików dodać
przyprawy i skrojony w plastry
czosnek. przełożyć
paprykę do słoików i zalać zalewa musztardowa.szczelnie zakręcić, pasteryzować 20 min. odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.