Wykonanie
Przepis jest nie tylko ciekawy ze względu na skład, walory smakowe itd., ale w przepisie zawarta jest przemyślna zasada proporcji, w zależności od ilości
papryki jaką chcemy przerobić, np. jeśli mamy 3 kg to wszystkie cyferki w przepisie zmieniamy na 3,jeśli 2 kg to zmieniamy na 2, jeśli 1 kg to...itd. Zaraz podam szczegóły.Wszystko jest nieskomplikowane, a
papryka wychodzi smakowita i chrupiąca, a nie "kapciowata". Ilość
cukru może wzbudzić wątpliwości ale jest go w sam raz.Polecam szczerze. Jest nie za octowa i nie za słodka, po prostu idealna.Marzy mi się podobny przepis na ciasto - chcę mniejsze to zmieniam z 3 szklanek
mąki na 2 lub z 2 na 1 :) a tak przy okazji, a może ktoś zna taki prosty i sprawdzony, z łatwym przelicznikiem przepis? ;)przepis rodzinny3 kg
papryki3 l
wody3 łyżki
soli3 szklanki
cukru3 łyżki
miodu30 ziarenek
ziela angielskiego3
listki laurowe3 szklanki
octu3 ząbki
czosnku pokrojone w plasterkiUmytą
paprykę pozbywamy gniazd nasiennych i kroimy wzdłuż na cząstki, układamy w słoiczkach, do każdego słoika po 3 plasterki
czosnku.Gotujemy ok. 10 minut wszystkie składniki zalewy,
ocet dodajemy na końcu (ze względu na opary).Wrzącym płynem zalewamy
paprykę ułożoną w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 10-15 min (nie dłużej).I to wszystko. Proste, prawda? No to do dzieła...