ßßß Cookit - przepis na Świąteczna szynka w glazurze

Świąteczna szynka w glazurze

nazwa

Wykonanie

Na świątecznym stole nie może zabraknąć domowych wędlin. Ta szynka jest wyjątkowa- pyszna, soczysta i aromatyczna. Polecam!
Składniki:
· szynka o wadzie ok. 1,5 kg
· sól peklowa 50 g
· 2 goździki
· 4 liście laurowe
· 8 ziaren pieprzu
· 4 ziarna ziela angielskiego
· łyżeczka cukru
· 1 ząbek czosnku
· 1-1,5 l przegotowanej wody
Do gotowania:
· woda
· 2 liście laurowe
· 2 goździki
W moździerzu ucieramy sól peklową, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, goździki, liście laurowe, czosnek oraz cukier. Szynkę wiążemy w siatkę. Smarujemy marynatą. Przekładamy do pojemnika, zalewamy przegotowaną, zimną wodą. Przykrywamy i odstawiamy na dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce- najlepiej do lodówki. Po tym czasie szynkę wyjmujemy z marynaty i gotujemy w wodzie z liściem laurowym i goździkami ok. 1,5 godziny. Po tym czasie szynkę wyjmujemy osuszamy i pozbawiamy sznurka.
Glazura:
· 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100% , bez cukru
· łyżka miodu
· łyżka ostrej musztardy
· kilka kropel tabasco
W garnku podgrzewamy składniki glazury i odparowujemy na małym płomieniu aż zgęstnieje. Gotową glazurą dokładnie smarujemy szynkę. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania i pieczemy ok. 30 minut, temp. 220 stopni.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/swiateczna-szynka-w-glazurze.html