Wykonanie
Składniki:·
filet z dorsza ze skórką - 600 g·
por 1-2 szt.·
marchewka - 3 szt. średniej wielkości·
pietruszka - 1 szt.·
seler- 1 duży·
majonez / lub dla lubiących takie smaki tahini - 1-2 łyżki·
sól·
pieprz·
sok z cytryny· odrobina
olejuDo dekoracji:· mini
pietruszkiDorsza ze skórką kroimy na podłużne, dość cienkie plasterki. Skrapiamy
sokiem z cytryny, solimy,
pieprzymy. Patyczki do szaszłyków namaczamy przez chwilę w wodzie, osuszamy.
Pora przecinamy wzdłuż na pól, tak by uzyskać podłużne "plastry"
pora. Podsmażamy je na odrobinie
oleju na patelni, żeby nieco zmiękły. Jedną
marchewkę kroimy w cienkie talarki i również podsmażamy przez chwilę na patelni. Warzyw nie smażymy zbyt długo, gdyż jeszcze będą grillowane.Na szaszłykowe patyczki natykamy
rybę i
pora spiralnym ruchem, dodając pomiędzy zawijasami 2 krążki
marchewki. Skrapiamy odrobiną
oleju. Grillujemy (idealna jest do tego grillowa patelnia)na niewielkim ogniu parę minut. Bardzo ważne jest, żeby
ryba była ze skórką. Inaczej rozpadnie się podczas grillowania. Szaszłyki podajemy z
sałatką warzywną.
Sałatka-
marchewkę,
pietruszkę oraz
seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
majonezem.Zdobimy mini
pietruszkami. Smacznego!