ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką

Szaszłyki z dorsza z klasyczną sałatką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
· filet z dorsza ze skórką - 600 g
· por 1-2 szt.
· marchewka - 3 szt. średniej wielkości
· pietruszka - 1 szt.
· seler- 1 duży
· majonez / lub dla lubiących takie smaki tahini - 1-2 łyżki
· sól
· pieprz
· sok z cytryny
· odrobina oleju
Do dekoracji:
· mini pietruszki
Dorsza ze skórką kroimy na podłużne, dość cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy. Patyczki do szaszłyków namaczamy przez chwilę w wodzie, osuszamy.
Pora przecinamy wzdłuż na pól, tak by uzyskać podłużne "plastry" pora. Podsmażamy je na odrobinie oleju na patelni, żeby nieco zmiękły. Jedną marchewkę kroimy w cienkie talarki i również podsmażamy przez chwilę na patelni. Warzyw nie smażymy zbyt długo, gdyż jeszcze będą grillowane.
Na szaszłykowe patyczki natykamy rybę i pora spiralnym ruchem, dodając pomiędzy zawijasami 2 krążki marchewki. Skrapiamy odrobiną oleju. Grillujemy (idealna jest do tego grillowa patelnia)na niewielkim ogniu parę minut. Bardzo ważne jest, żeby ryba była ze skórką. Inaczej rozpadnie się podczas grillowania. Szaszłyki podajemy z sałatką warzywną.
Sałatka- marchewkę, pietruszkę oraz seler gotujemy. Obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i majonezem.
Zdobimy mini pietruszkami. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/10/szaszyki-z-dorsza-z-klasyczna-saatka.html