ßßß Cookit - przepis na Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora

Szczupak z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora

nazwa

Wykonanie

Dziś gotujemy kreatywnie :) . Ryba z gruszkowo-selerowym puree pod kołderką z marchewki i pora- to coś doskonałego! Dekoracja nieco świąteczna, bo takie były sugestie w regulaminie zabawy, w której przepis ten bierze udział. Znakomita ryba, podstawa postnego, ale i świątecznego menu dawnej polskiej kuchni. Polecam!
Składniki:
· szczupak - 2 dzwonka
· por -1-2
· marchewka -350 g
· seler - ok. 400 g
· pietruszka ok. 100 g
· gruszka - 2
· masło - 1 łyżka
· olej- 1 -2 łyżki
· sól
· pieprz
· gałka muszkatołowa
· sok z cytryny
Dzwonka szczupaka skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Na odrobinie oleju krótko podsmażamy marchewkę z porem, doprawiamy solą i pieprzem. Szczupaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy odrobiną oleju, wykładamy na niego podsmażone warzywa. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 20-25 minut.
Podajemy z puree na bazie gruszki, selera i pietruszki.
Puree- selera i pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce masła z odrobiną oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z pietruszką oraz selerem. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
Puree wykładamy na talerz nadając mu dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do ciasteczek. Wykładamy rybę. Dekorujemy gruszką i natką pietruszki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/10/szczupak-z-gruszkowo-selerowym-puree.html