Wykonanie
Dziś gotujemy kreatywnie :) .
Ryba z
gruszkowo-
selerowym puree pod kołderką z
marchewki i
pora- to coś doskonałego! Dekoracja nieco świąteczna, bo takie były sugestie w regulaminie zabawy, w której przepis ten bierze udział. Znakomita
ryba, podstawa postnego, ale i świątecznego menu dawnej polskiej kuchni. Polecam!Składniki:
·
szczupak - 2 dzwonka·
por -1-2·
marchewka -350 g·
seler - ok. 400 g·
pietruszka ok. 100 g·
gruszka - 2·
masło - 1 łyżka·
olej- 1 -2 łyżki·
sól·
pieprz·
gałka muszkatołowa·
sok z cytrynyDzwonka
szczupaka skrapiamy
sokiem z cytryny. Solimy,
pieprzymy.
Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pora kroimy w talarki. Na odrobinie
oleju krótko podsmażamy
marchewkę z
porem, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szczupaka przekładamy do naczynia do zapiekania. Skrapiamy odrobiną
oleju, wykładamy na niego podsmażone warzywa. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 20-25 minut.Podajemy z puree na bazie
gruszki,
selera i
pietruszki.Puree-
selera i
pietruszkę gotujemy do miękkości. Obieramy.
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i podsmażamy na łyżce
masła z odrobiną
oleju. Kiedy nieco zmiękną, miksujemy z
pietruszką oraz
selerem. Doprawiamy
solą,
pieprzem i świeżo startą
gałką muszkatołową.Puree wykładamy na talerz nadając mu dekoracyjny kształt- za pomocą np. foremki do
ciasteczek. Wykładamy
rybę. Dekorujemy
gruszką i
natką pietruszki. Smacznego!